10% klus-korting | Gebruik de code: 'AANVULLEN'

Vlonderschroeven van Woodpecker

Vlonderschroeven: alles wat je moet weten

Schroeven.nl is dé specialist in schroeven, bevestigingsmaterialen en alle bijbehorende producten. Voor vlonderschroeven ben je hier aan het juiste adres. Heb je na aanleiding van deze pagina nog vragen over vlonderschroeven? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Wat zijn vlonderschroeven?

Vlonderschroeven zijn speciaal ontworpen voor het schroeven in vlonderplanken. Het is belangrijk om te weten dat niet elke schroef hiervoor gebruikt kan worden. De kleine kop valt weg in de groef van de vlonderplank en het hoge draad zorgt voor een hoge uittrekwaarde. Een hoge uitrekwaarde betekent dat de schrief stevg en duurzaam in de vlonderplank blijft zitten zelf onder belasting van vlonder.

Vlonderschroeven zijn gemaakt van roestvast staal (RVS), en zijn daarmee bestand tegen de verschillende nederlandse seizoenen. Roestvaststaal voorkomt roestvorming, hierdoor blijven de schroeven in je vlonder jarenlang goed. Voor het allerbeste resultaat kies je voor RVS type A2.

Waarom breken RVS schroeven?

Een bekend probleem bij RVS schroeven is dat ze kunnen breken, vaak wanneer er niet is voorgeboord in het hardhout. De reden hierachter is dat de breekwaarde van RVS schroeven lager ligt dan de indraaiweerstand. Door de planken voor te boren, voorkom je dat de schroeven breken.

Met de Woodpecker vlonderschroef die te koop is op schroeven.nl is voorboren niet nodig. De schroef is krachtig genoeg voor de standaard hardhoutsoorten in de Benelux. Zorg er tijdens de montage voor dat tussen de vlonderplanken voldoende afstand zitten. Hierdoor creer je ruimte om de werking van de planken op te vangen en komen schroeven niet extra in de verdrukking.

Waarom kiezen voor RVS vlonderschroeven?

Schroeven van roestvast staal (RVS) zijn de beste keuze voor vlonders vanwege de hoge mate roestbestendigheid en duurzaamheid. RVS schroeven zijn minder sterk dan verzinkte schroeven, maar bieden voldoende sterkte voor vlonderconstructies. Er zijn twee soorten RVS vlonderschroeven op de markt. De hoogste corrosiewerendgheid wordt behaald met de Woodpecker RVS A2 vlonderschroef, waaardoor je vlonder langer mooi blijft zonder roest. Een alternatief is de RVS 410 vlonderschroef. Deze schroef is nagehard en snelle verwerking is het grote voordeel. Om een vergelijkbare corrosiewerendheid te behalen als RVS A2 is de Woodpecker RVS410 vlonderschroef voorzien van een extra coating.

Welke soorten vlonderschroeven zijn er?

Er zijn meerdere soorten vlonderschroeven. Het onderscheid wordt gemaakt door het materiaal. De beste schroef is gemaakt van RVS A2. Deze schroef is bestendig in alle weersoorten en ook in een maritieme omgeving. Een alternatief is RVS410. Dit materiaal is nagehard RVS en daardoor minder corrosiebestendig dan RVS A2.

Door een extra corrosiewerende laag toe te voegen aan deze schroef, zoals de Woodoecker RVS 410, werkt ook dit materiaal goed in de Nederlandse weersomstandigheden. Beide schroeven zijn zelfborend en voorboren is overbodig. Dit verhoogd de snelheid van verwerken. Dit neemt niet weg dat voorboren mag en in sommige hardhoutsoorten zorgt voor een mooiere afwerking. Houtschroeven en in het bijzonder hardhoutschroeven hebben baat bij een zuiver gat en afvoer van vuil en houtresten tijdens het het indraaien. Vlonderschroeven hebben dit zelfreinigend karakter.

Hoe kies je de juiste lengte en dikte van vlonderschroeven?

Lengte schroef

De lengte is afhankelijk van de dikte van de vlonderplank, zorg dat je dit hebt opgemeten voordat je de schroeven besteld in onze webshop. De vuistregel is: vermenigvuldig de dikte van de plank met 2,2. Voor een vlonderplank van 30 mm dik heb je een schroef nodig van 66 mm lang, dit zorgt voor genoeg grip en stevigheid voor de bevestiging.

Uiteraard kun je ook houten vlonderplanken bevestigen op aluminium regelwerk. De lengte van de boorpunt is afhankelijk van de dikte van het aluminium. Als het aluminium te dik is, volstaat een scherpe punt niet. Er wordt dan uitgeweken naar een boorpunt. Ook die schroeven zijn onderdeel van het assortiment van schroeven.nl. 

Zoals bijvoorbeeld deze van gehard RVS (roestvast staal):

Of deze in RVS A2:

 Of zie hier het hele assortiment aan vlonderschroeven inclusief hardhouten rabatschroeven. https://schroeven.nl/collections/vlonderschroef

Welke Dikte/Diameter moet ik gebruiken?

De diameter van de schroef hangt volledig af van de breedte en de belasting van de vlonder. Meestal raden wij voor standaard vlonderplanken een dikte van 4,5 mm tot 5 mm aan. Dikkere schroeven bieden meer sterkte, maar zijn moeilijker te monteren zonder het voorboren van de plank. Zeker bij dikkere en hardhouten planken is het raadzaam om voor te boren. Hiermee wordt de kans op het splijten van de plank ook voorkomen! Een andere manier om splijten te voorkomen is om enkele centimeters uit de kopse kant van de plank te monteren. Hou in je achterhoofd dat ruimte tussen de vlonderplanken zorgte dat de planken kunnen uitzetten en geen extra druk op de schroeven geven. Ruim en netjes monteren is de sleutel tot een keurige vlonder.  

Wat voor Kop voor je vlonderschroef?

Ook is het belangrijk om de juiste kop te kiezen voor jouw vlonder project. Zo zorgt een verzonken kop ervoor dat de schroef netjes in de plank verzinkt en niet uitsteekt. Onze standaard vlonderschroeven zijn voorzien van een kleine kop die juist wegvallen in de groef van de vlonderplank. Dit geeft een mooie afwerking, en zorgt ervoor dat je niet blijft haken met je schoen (of blote voeten).

Hoeveel vlonderschroeven heb ik nodig?

Het aantal benodigde vlonderschroeven voor jouw vlonder project kan variëren, afhankelijk van de breedte van de planken en de afstand tussen de planken. Ons advies is om altijd ruim te rekenen.
Voor de klussers die wiskunde altijd een leuk vak hebben gevonden is dit de formule:
Totale schroeven per m²=(W+G1​)×(⌈SL​⌉×N):

Totale schroeven per m² = (1 / (W + G)) × (L / S × N)

 En dan betekenen de letters en symbolen dit:

- W = Breedte van de plank (in meters)
- S = Afstand tussen schroeven langs de lengte van de plank (in meters)
- N = Aantal schroeven per bevestigingspunt
- G = Ruimte tussen de planken (in meters)
- L = Lengte van de plank (in meters)
-
⌈ ⌉ is de plafond functie (afgerond naar boven)

Met ingevulde waarden:

- W = 0.14 m
- S = 0.4 m
- N = 2
- G = 0.005 m
- L = 1 m

De formule ingevuld met deze waarden:

Totale schroeven per m² = (1 / (0.14 + 0.005)) × (⌈1 / 0.4⌉ × 2)
Totale schroeven per m² = (1 / 0.145) × (⌈2.5⌉ × 2)
Totale schroeven per m² = 6.9 × 6
Totale schroeven per m² ≈ 41.4  42

In normale mensentaal:

Het sommetje wat wij gebruiken als richtlijn is alsvolgt:

Stap voor stap:
Deel de Lengte van de plank door de afstand van de schroeven. Doe dat keer aantal bevestigingspunten per plank (en wij ronden altijd naar boven)

Laten we een plank nemen van 3 meter en afstand tussen de schroeven is 40cm, dan delen we 300 cm door 40 cm om het aantal schroeven per plant te berekenen. Dat zijn dus 7,5 schroeven = 8 schroeven.
Per punt schroeven we 2 vlonderschroeven. Dus 8*2 = 16 per plank van 3 meter lang. Per meter is dart dus 5,3 schroeven (dus 6 schroeven)

Uiteraard is bepaald de breedte van de plank hoeveel planken je per vierkantemeter nodig hebt.
Een standaard vlonderplank is 14 cm breed. Dus je hebt ongeveer 7 planken nodig.

6 * 7 planken breed = 42 schroeven per vierkantemeter.

Voor 10 vierkantemeter vlonder heb je dus 10 * 42 schroeven nodig = 420 schroeven.

Op welke afstand plaats je de vlonderplanken van elkaar?

Voor het bepalen van de afstand tussen de planken is het belangrijk om de werking van het hout door vocht en temperatuurverschillen op te vangen en om te zorgen voor een goede afwatering.

Wij letten op de volgende dingen:

Bij droog hout is een ruimte van 5 a 7 mm vaak voldoende.
Wanneer de vlonders nat zijn, gebruik dan een wat kleinere ruimte aangezien het hout zal krimpen wanneer dit droog wordt. Bij nat hout gebruiken wij een afstand van tussen de 3 en 5 mm.

Wanneer je composiet vlonderplanken gebruikt dan raden wij altijd aan om even contact op te nemen met de fabrikant om te horen wat de werking van deze plank is aangezien dat per type kan verschillen.

Waarom Ruimte Tussen Vlonderplanken?

Uitzetting en Krimp: Hout werkt, dat betekent dat het uit zet bij vochtig weer en krimpt bij droog weer. De ruimte zorgt ervoor dat de planken niet tegen elkaar gaan drukken en kromtrekken.

Afwatering: De ruimte tussen de planken zorgt voor een goede afwatering, waardoor er minder kans is op waterophoping en houtrot.

Luchtcirculatie: De ruimte tussen de planken zorgt voor betere luchtcirculatie en dat is belangrijk voor het drogen van de planken. Hierdoor is er minder kans op schimmel en rot.

Hoe monteer je vlonderschroeven?

Het is belangrijk om je vlonderschroef op de juiste manier te monteren voor de levensduur van je vlonder. Volg deze stappen om het beste resultaat te halen uit je vlonderschroef te halen:

  1. Plaatsbepaling: Schroef de vlonderplanken vast op een afstand van 1,5 cm tot 2,5 cm vanaf de rand. Bij de verbindingen waar twee uiteinden van de planken samenkomen, moeten de schroeven zich op 2,5 cm tot 8 cm van de rand bevinden.
  2. Voorboren: Boor de planken voor om slijtage van de planken te voorkomen, dit komt vooral voor bij hardhout. Gebruik een boor met een iets kleinere diameter dan de schroef. Bij de Woodpecker is dit dus niet perse nodig maar mag natuurlijk wel. 
  3. Schroeven: Gebruik een schroefmachine om de schroeven stevig vast te zetten. Zorg ervoor dat de schroefkop net onder het oppervlak van de plank komt te liggen voor een nette afwerking en voor het voorkomen dat je blijft haken.
Bestel je vlonderschroeven bij Schroeven.nl

Schroeven.nl biedt een groot assortiment aan materialen, geschikt voor jouw vlonder project. Kies door middel van onze eenvoudige navigatie de juiste schroef. Bestel eenvoudig online in onze webshop, en profiteer van super snelle levering.

Heeft u vragen, of behoefte aan advies? Onze experts staan voor u klaar. Wij helpen u graag verder met al uw vragen over vlonderschroeven en andere bouw en  klusmaterialen. Neem gerust contact met ons op.